Mus, by dynia skisła? Mus na mur.

{Izawawa}:

… Może mi ktoś wytłumaczyć, po co robić dynię w słoikach już teraz, skoro cały owoc (?) może stać sobie spokojnie przynajmniej do grudnia …

Kabaczek cukiniowaty i cukinia kabaczkowata stały u nas wiele razy do – cirkaebałt – kwietnia. Góra.

Ale musiały nie mieć ni skazy, mus był nosić taką jej wydłużoność-jejmość jak jajko, mus był, by nie tknął jej za duży przymrozek, by była dojrzała w pełni, oskorupiała.

Ozdobne minidynie stały u mnie w pracy w oknach t. skrzynkowego [w chłodzie] góra do marca.

Wyglądały na całe, ale okazały się w środku … przejrzałe. Próba ich podniesienia skończyła się ratowaniem przed wyciekiem mazi, dość … a-aromatycznej.

Za to moje nadwyżkowe dynie, usłoiczkowane w zalewie słodko-kwaśnej, z g[w]oździkiem i szczyptą cynamonu, stoją już z dekadę.

Eksperymentalnie ich jeszcze nie jemy 😉

***

…owoc (?)…

Chyba to „jagoda”.