Kwiaty stabilizowane

Słyszeliście kiedyś o kwiatach stabilizowanych?

Stabilizacja to bezpieczny proces znany na rynku europejskim od 30 lat, któremu początek dali Francuzi.

W szczycie swojego fizycznego piękna i kwitnienia wybiera się najlepsze rośliny, świeżo ścięte i umieszcza je w pojemnikach zawierających roztwór stabilizujący, czyli mieszankę z gliceryną.

Proces stabilizacji trwa kilka dni:
naturalne soki rośliny, odparowują w ciągu 3-7 dni
zastępuje je roztwór stabilizujący,
rośliny są myte i przechowywane w warunkach umożliwiających pozbycie się nadmiernej wilgoci

Stabilizacja sprawia, że rośliny zachowują świeżość, delikatność oraz ułatwia to tworzenie naturalnych, długotrwałych kompozycji. Procesowi temu podlegają nie tylko kwiaty cięte tj. róże, hortensje, goździki, gardenie, kalie, ale i rośliny zielone (trawy, liście), doniczkowe oraz drzewa (np. palma do 11m).

Aby zachować naturalne piękno należy:
Nie wstawiać do naczynia z wodą.
Unikać wystawiania na długotrwałe działanie bezpośredniego światła słonecznego

Opis ze strony: rosebelle.eu/